Trónok harca és a Vaják I. | Ne hasonlítsátok össze!

22:17


Hellohellohellohello sziasztok! Egy év után újra itt vagyunk. Lesz majd egy nagyon hosszú bejegyzés mi történt velem, de röviden annyi, hogy nem volt motivációm a suli leszívott meg a magánéletemben is voltak problémák. 
Nézted a Trónok harcát? Helyes. Csalódott vagy? Helyes. Elkezdted nézni a Vajákot? Helyes. Játszottál is vele? Helyes. Tetszik? Helyes. Meg mondom ősszintén, hogy I have done my research. I have done. (Bocsi, ha néha angolul írok az elmúlt egy évben sok angol videóst kezdtem el nézni.) Ma drága aranyszíveim, Karamelláim. (Uh, de rég írtam ezt.) Remélem nem lesz annyira hosszú, de igyekszek, bár lehetne, mert lehet megint eltűnök. Who knows? Na, szóval drágáim. Ma két nagy fantasy regényben mélyedünk el. Kezdjük is el!
Oké, mielőtt elkezdjük egy kis háttértörténet, hogy tisztában legyen mindenki, aki esetleg nem ismerné ezt a két fandomot. Vagy egy kis újdonság, aki esetleg valaki nem tudott valamit.

Trónok harca

A tűz és jég dala könyvsorozat első része 1996. augusztus 6-án jelent meg Trónok harca néven, amelyet George R. R. Martin írt. Magyarországon 2003-ban jelent meg. A Trónok harca történetét az 1400-as évek Rózsák háborúja inspirálta, ahol az angoloknál nagy tét volt a trón, hogy megtalálják a megfelelő trónörököst. 1998-ban (Mo.-n 2003-ban) megjelent a Királyok csatája, 2000-ben (Mo.-n 2004) a Kardok vihara, 2005-ben (Mo.-n 2007-ben) a Varjak lakomája, 2011-ben (Mo.-n 2012-ben) a Sárkányok tánca, végezetül idén megjelenik a Tél szelei. Martin azt mondta, ha a 2020-as Worldcon előtt nem készül el, akkor bebörtönözhetjük a lakásában, de jelenleg azt mondta hamarosan megjelenik. A sorozat utolsó része pedig a Tavaszi álom lesz, amire reméljük nem kell sokat várni.
A sorozat mellett megjelent pár spin-off is. A Tűz és Jég világa, A Hét Királyság lovagja, Tűz és Vér, Veszélyes amazonok, Zsiványok, és persze elkészültek a képregény verziók a sorozathoz.


2011. április 17-én jelent meg a TV sorozat az HBO-n, amelyet David Benioff és D. B. Weiss készítette. A sorozat mindössze 8 évadot élt meg. Az első öt évad még a könyvek alapján építkezik, de a hattól nyolcadik évadig már nem. Voltak pillanatok, amikor a sorozat nézőket és a kritikusokat nagyon kiakasztotta őket, aminek az lett a következménye nem nézték tovább és nem írtak róla kritikát. A sorozat írásban részt vett maga az író George R. R. Martin is.


A fandom kiterjedt a videojátékokhoz is. A Game of Thrones: Genesis (2011), ami egy stratégia játék. Game of Thrones (2012), ami már egy szerepjáték. Game of Thrones Ascent (2013), amivel a telefonunkon játszhatunk. Game of Thrones: A Telltale Games Series (2014), ami egy point-and-click játék és én ezáltal ismertem meg a fandomot. 

Vaják

A Vaják könyvsorozat első része 1993-ban jelent meg Az utolsó kívánság néven, amelyet Andrzej Sapkowski lengyel író írt. Magyarországon 2011-ben jelent meg. A Vaják történetét a népmesék, a kelet-európai középkor és a szláv-lengyel mitológia inspirálta. 1992-ben (Mo.-n 2012-ben) megjelent a A végzet kardja, 1994-ben (Mo.-n 2013-ban) a Tündevér, 1995-ben (Mo.-n 2013-ban) a A megvetés ideje, 1996-ban (Mo.-n 2015-ben) a Tűzkeresztség, 1997-ben (Mo.-n 2017-ben) a Fecske-torony, végezetül 1999-ben (Mo.-n 2017-ben) a A tó úrnője. És ez a sorozat be is zárult. Vagy mégsem? 2013-ban (Mo.-n 2018-ban) megjelent a Viharidő, ami a sorozat nulladik kötete magyarul egy önálló kötet. 
Egyébként az elbeszélésgyűjteményekhez tartózik az Az utolsó kívánság és a A végzet kardja. A pentalógiához pedig a Tündevér, A megvetés ideje, Tűzkeresztség, Fecske-torony és a  A tó úrnője
A könyvsorozathoz készültek képregények is és még színdarab is készült.


2001-ben debütált egy lengyel film a Vaják könyvek alapján és maga Sapkowski írt. Angolul azt a címet kapta, hogy The Hexer
2002-ben szintén egy lengyel mini sorozat készült, ami azt mesélte el, hogy Geraltból, hogy lett Vaják. Volt szerencsém látni egy részt, de nem annyira jött át.
2019-ben a Netflix által debütált az amerikai változatú sorozat, amelyet Lauren Schmidt Hissrich készített. Itt Sapkowski kreatív tanácsadóként dolgozott. A sorozat nagy sikert aratott és berendelték még hat évadra. Az első évad az első-két könyv mashupja, tehát Az utolsó kívánság és A végzet kardja. A sorozatban több magyar forgatási helyszín is felismerhető, ilyen többek között a Gánti Bauxitföldtani Park, a Vajdahunyad vára, a Kiscelli Múzeum, a Komáromi erődrendszer, a pilisborosjenői "egri vár", a tatabányai Szelim-lyuk, a tatai Öreg-vár és a szentendrei Skanzen. A sorozat számos mellék és epizódszereplőjét magyar színészek alakítják, Trokán Nóra egy driádot, Fekete Judit Vanielle of Brugge varázslónőt, Haumann Máté egy nilfgaardi marsallt alakít, de feltűnik többek között Árpa Attila és Kembe Sorel is.


2007-ben megjelent a The Witcher néven az első videojáték, amelyet a lengyel videojáték cég a CD Projekt Red adott ki és ezáltal lett ismertebb jobban a fandom. Sőt magyar szinkron is van a játékhoz, mert akkor nagy "divat" volt, de mostani játékok közt is akad pár szinkronos. 2011-ben megjelent a  The Witcher 2: Assassins of Kings. 2015-ben az utolsó része a The Witcher 3: Wild Hunt. Na a harmadik rész által ismertem meg ezt a fandomot. Emellett megjelent még két DLC a Hearts of Stone és a Blood and Wine.
A játékból jól ismert Gwent is kapott egy külön játékot a GWENT: The Witcher Card Game néven. Játszottam is vele egy darabig. Van egy Thronebreaker: The Witcher Tales nevű játék is, ami stratégiai és egyben kártya játék. 
Andrzej Sapkowski elmondta, hogy sosem játszott még a The Witcher játékokkal, mert nem hűk a könyveihez. Ha minden igaz nem rég újabb szerződést kötött a CD Projekt Reddel. Talán új Witcher játékok?

Hú ez egy picit hosszú lett szóval ma egy cikket fogok lefordítani és az én véleményemet is elmondom. Öntsük tiszta poharat a részletekbe (Mónika show pls)... NE hasonlítsátok össze a Vajákot és a Trónok harcát, mert, mint látjátok elégé két különböző. 
Emlékszem mindenhol ezt láttam, hogy a Vaják lehet a gyógyír a Trónok harca rajongóknak. No, honey. Please, stop.

Jó, de miért is?

A Trónok harca a nemzedék egyik jelensége volt. Egy sárkányokkal és jég zombikkal díszített udvarias dráma elragadta a világot, és több HBO előfizetést hozott, mint a Maffiózók. A Trónok harca már elment, és a stúdió rájön hogy pótlást kell keresni. 

A két franchise összehasonlítása elfedi a képzelet hiányát. A fantasy műfaj furcsa, mély és sokrétű, és azt mondják, hogy a Vaják a következő Trónok harca, olyan, mintha azt mondanák, hogy az Esküdt ellenségek a Drót helyettesítője. Mindkettő bűnügyi dráma, de mindkettő nagyon különböző történeteket mond el nagyon különböző világokban.

A Trónok harca több évadot vett igénybe, hogy fantasztikusabb elemeit kiépítse. A Mások és sárkányok később jöttek. Az első néhány évad különféle karakterek köré épült, és az udvarias cselszövés miatt a cselekmény mozgásban maradt, és minden kedvenc karakterünk meghalt.

A Vaják egy high fantasy. Zsebében furcsa varázslat és furcsa szörnyei van. A Vaják egy komor történet bonyolult politikával és cinikus világnézettel. Az egyik legfontosabb varázsa, hogy sikerrel dolgozza ezeket a témákat a nagy mágia, a prófécia és a szörnyetegvadászok világán keresztül.

Nem az, hogy a Vaják nem politikai történet, hanem az, hogy politikája radikálisan különbözik a Trónok harcától. A GoT a felső osztályokról, a földi köznemességről szól, akik mozgatják a világot. A Vaják az alacsonyabb osztályokról, a próféciák és hatalom által elnyomott emberekről szól. Minden természetfeletti ereje mellett Ríviai Geralt a kutyafogó. Munkásosztályú fickó, aki megélhetés céljából vadászik a szörnyekre. Gyakran előfordul, hogy a társadalom, amelyben dolgozik, megveti őt, és úgy látja, hogy nem jobb, mint a szörnyek, akikre vadászik. Az elfek szintén elnyomott osztály, bonyolult politikával bírnak, amelyek nemzedékenként eltérnek egymástól.

A Vaják nem helyettesíti a Trónok harcát, és soha nem akarták, hogy az legyen. Ez egy saját külön dolog. Egy történet egy fickóról, aki csak munkáját akarja elvégezni, de egy furcsa történetbe süllyed a próféciákról és az osztályok megosztásáról. 

Erre a pillanatra van hely a Vaják sorozatában. A felépítése világossá teszi, hogy ugyanúgy érdekli a kis embereket, mint a királyokat és a királynőket. A Trónok harca soha nem adott nekünk betekintést Bolhavégről. A Vaják csak esetleg.

Ezzel teljesen egyetértek félre értésen ne essék én nagyon szeretem mindkét fandomot. A következő részben valószínűleg azt fogom boncolni, hogy mik a hasonlóságok és mi az, ami szétválasztja őket.
Egyszer írtam már a Trónok harcával kapcsolatban itt. Vigyázzatok egymásra és maradjatok otthon!
forrás:

You Might Also Like

0 megjegyzés